כל בית או בנין בישראל חייבם להיות מצוידים בממ"ד. זוהי לא המלצה אלא חוק של המדינה שנחקק בעקבות מלחמת המפרץ בשנת 1991. המטרה של החוק היא לאפשר לאזרחים מרחבים דירתיים מוגנים מפני איומים רקטיים (וגם מפני רעידות אדמה). כאשר בית חדש נבנה כעת, הוא מגיע מ"הניילונים" הוא מגיע עם ממ"ד מתוכנן ומוסדר. אבל לעומת זאת, קיימים עוד מאות אלפי בתים, מתוכם עשרות אלפים בתים משותפים, שנבנו טרם החלת החוק ואין בהם את המרחב המוגן בתצורת ממ"ד.
לחלקם יש מקלטים או חדרי בטחון אבל אלו הרבה פחות נוחים, מודרניים וגם פחות זמינים (למשל עבור דירה בקומה ה-7 כאשר המקלט בקומה התחתונה). בנוסף, מטעמי נוחות, כל אחד ישמח להוסיף ממ"ד שיהיה פרטי ושלו בלבד ושהוא לא יצטרך לחלוק עם שכנים נוספים. ועוד לא אמרנו כלום על עניין הוספת שטח נוסף לדירה, מעבר לזכויות הבניה שבעיתות חרום משמש אכן כממ"ד אך בזמנים רגילים משמש כחדר רגיל לכל דבר ועניין. אז מהי עלות בניית ממד בבית משותף ואיך כדאי לעשות זאת? כל הפרטים בשורות הבאות.
ממ"ד תקני ואיכותי
עוד טרם ניגש לנושא עלות בניית ממד בבית משותף, ראוי לדבר על הממ"ד עצמו ועל הדרך הנכונה לבנות אותו. הרי לא נרצה להשקיע כסף רב ולקבל בתמורה חדר שרק ייתן לנו תחושה בטוחה אבל לא יגן עלינו בפועל עקב בניה לא נכונה ולא תיקנית שלו. ובכן, בניית ממד בישראל מושתת על תקנים מחמירים שקבע פיקוד העורף, בשל הצורך לספק הגנה מרבית מפני איומים שונים. חדר ממ”ד תקני הינו חדר בגודל של 13 מ”ר לפחות. הקירות שלו חייבות להיות מבטון מזוין, בעובי משתנה של 10 עד 35 ס"מ כאשר ככל שהקיר חיצוני יותר ומתוכנן לעמוד בפני פגיעות קשות יותר – עוביו יהיה משמעותי יותר.
ממ”ד נועד להעניק הגנה במקרים של מתקפת טילים וגם רעידות אדמה ולכן עליו להיות עם פתחים המוגנים מפני הדף. לכן החלונות והדלתות עשויים פלדה, כאשר החלון נגרר לכיס ואילו הדלת נפתחת רק כלפי חוץ. מעבר לאיום הרקטי הרגיל, הממ"ד אמור להגן עלינו גם מפני טילים נושאי ראש נפץ כימי ולכן עליו להיות אטום בפני גזים ובעל מערכות אוורור וסינון שיאפשרו בו שהיה בתוכה לתקופות משמעותיות.
המימד התכנוני וקבלת אישורים
נושא עלות בניית ממד בבית משותף, צריך להביא בחשבון גם את ההיבט התכנוני והמנהלתי הכרוכים עוד בטרם שפכנו אפילו ליטר אחד של בטון. אומנם המדינה רוצה לעודד בניית ממדים בבתים המשותפים הישנים ואומנם לשם כך נקבעו שלל הקלות בכל התהליך התכנוני וקבלת האישורים (שכפי שידוע לכל הם מעיקים ומשתקים בעת בקשה לתוספת בניה רגילה) אבל זה לא אומר שלא נדרש עדיין היתר כדי לבנות ממ"ד. לרוב, במידה והממ"ד נבנה על פי הכללים והתקנים הרשות המקומית לא תסרב לבקשת התוספת ואפילו במקרים רבים לא תחייב היטל השבחה (למרות שבפועל מתווסף שטח לדירה, והוא שווה כסף רב) אבל עדיין הדברים יצטרכו להיעשות בצורה מסודרת.
נקודה חשובה לא פחות קשורה לתכנון ההנדסי של בנית הממ"ד. מרבית הבתים בהם אין ממ"ד הם בתים ישנים ולכן היציבות שלהם מוטלת בספק. כאשר אנו מוסיפים ממ"ד לא רק עלות בניית ממד בבית משותף נעמיסה עלינו אלא גם משקל עצום של בטון על הקירות החיצוניים והפנימיים של הבניין כמו גם על היסודות. לכן חובה לבצע בדיקת היתכנות של קונסטרוקטור או מהנדס על מיקום הממ"ד והחיזוקים הנדרשים כדי לבצע עבודה זו.
נקודה נוספת וחשובה היא ההשתדלות מול שאר הדיירים בבניין. אומנם כולנו רוצים להרגיש בטוחים ומוגנים אבל לא מעט פעמים נתקל בשכנים שהדבר פחות מעניין אותם, אין להם כרגע את ההתכנות הכלכלית להתמודד עם עלות בניית ממד בבית משותף או שמסיבותיהם השונות אינם רוצים בכך. כמובן שבניית ממד דורשת שהבניין ייהפך לתקופה מסוימת לאתר בניה, שוודאי יפריע לשכנים אך בנוסף לכך, במיוחד בבתים משותפים, לרוב בניית ממד חיצוני אינה יכולה להיעשות באוויר. עליו להיות מעוגן בעמודים לקרקע ועמודים אלו עשויים להפריע לדיירים שמתחת או אפילו לגזול שטח ציבורי של הבניין כמו גינה או חניות.
עלות בניית ממד בבית משותף ועלויות משותפות
לכן החוק חייב את האפשרות להתחלת בניה בקבלת הסכמה מצד לפחות 60% מן השכנים. זהו אינו דבר פשוט מבחינה אנושית. המהמורות רבות. אבל לרוב הדברים ניתנים ליישור הדורים בעיקר באמצעות הסבר נכון על נושא ההקלה על עלות בניית ממד בבית משותף, כאשר יש בנייה מקיפה יותר וכן על הרווח העתידי הצפוי של הדיירים.
עלות בניית ממד בבית משותף תלויה לרוב בסוג הממ"ד שיבנה: חדרים פנימיים שנהפכים לממ"ד, ממ"ד חיצוני או מגדל ממ"דים על עמודים או לכל גובה הבניין. אבל מה שברור הוא כי עלות בניית ממד בבית משותף מושפעת מגודל הפרויקט. כמו בכל שוק או מערכת כלכלית, כאשר יש קבוצה שמבצעת פרויקט, המחיר של ליחידה יהיה קטן יותר מאשר יחידה בודדת אחת. יש הוצאות שיתחלקו על פני יותר אנשים (למשל הוצאות על פיגומים או הוצאות על התכנון האדריכלי וההנדסי שיתחלקו בין יותר משתמשים) וכן לקבלן המבצע יהיה אינטרס להקל על עלות בניית ממד בבית משותף, במידה ויובטח לו פרויקט רחב יותר.
לצד זאת, הדיירים חייבים להבין כי אומנם כרגע הם יוציאו כסף אבל הוא ישתלם עבורם מאוד. הוספת ממ"ד חיצוני ניתנת כאפשרות בניה מעבר לזכויות הבניה בדירה. המשמעות היא שניתן להוסיף בקלות שטח לדירה שישמש לכל דבר. ערך הדירה יקפוץ משמעותית כבר בתום הבניה (עקב הוספת השטח ועקב הצטיידות בממ"ד) ובטח ובטח בעת מכירה עתידית, כך שלעיתים עלות בניית ממד בבית משותף משתלמת מאוד נוכח הרווח שנוצר.